Grupa amerykańskich naukowców i projektantów opracowała koncepcję zestawu do samodzielnego hodowania steków przy użyciu ludzkich komórek i krwi, aby zakwestionować etykę hodowli mięsa.
Stek Ouroboros mógłby być hodowany przez człowieka w domu przy użyciu własnych komórek, które są pobierane z wnętrza policzka i karmione surowicą pochodzącą z przeterminowanej, oddanej krwi.
Powstałe w ten sposób kawałki mięsa wielkości kęsa, obecnie prezentowane jako prototypy na wystawie Beazley Designs of the Year, powstają całkowicie bez szkody dla zwierząt. Twórcy argumentowali, że nie można tego powiedzieć o rosnącej selekcji mięsa hodowlanego z komórek zwierzęcych.
Stek wyhodowany z ludzkich komórek przez Andrew Pellinga, Orkana Telhana i Grace Knight na wystawie w ramach Beazley Designs of the Year exhibition,
Pomimo tego, że przemysł mięsny hodowany w laboratoriach twierdzi, że oferuje bardziej zrównoważoną, wolną od okrucieństwa alternatywę dla hodowli przemysłowej, proces nadal opiera się na płodowej surowicy bydlęcej (FBS) jako bogatym w białko suplemencie wzrostu dla kultur komórek zwierzęcych.
FBS, który kosztuje od 300 do 700 funtów za litr, pochodzi z krwi płodów cieląt po uboju ich ciężarnych matek przez przemysł mięsny lub mleczny. Tak więc mięso hodowane w laboratorium pozostaje produktem ubocznym zanieczyszczających praktyk rolniczych, podobnie jak zwykłe mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami