Airthena - rewolucyjna technologia wychwytywania CO 2 z otaczającego powietrza w celu wykorzystania jako gazu lub do konwersji na czysty, granulowany suchy lód do zastosowań przemysłowych, komercyjnych i domowych. Jednym z jego prawdopodobnych zastosowań jest wytwarzanie piwa, a technologia może być punktem wyjścia dla technologii o wiele większej.
Airthena wykorzystuje moc struktur metalowo-organicznych (MOF), sieci, których otwory można dostroić, aby wychwytywać określony gaz nawet przy niskich stężeniach. Dziesięć lat temu naukowcy byli podekscytowani możliwością gromadzenia dwutlenku węgla uwalnianego podczas produkcji energii elektrycznej, aby mógł on być przechowywany pod ziemią zamiast zwiększać globalne ocieplenie. Dzisiaj, gdy paliwa kopalne walczą o konkurencję cenową z malejącymi kosztami wiatru i słońca, wygląda to mniej ekonomicznie, ale dr Aaron Thornton z australijskiego CSIRO uważa, że ta sama technologia może chłodzić świat na inne sposoby.
Poza wytwarzaniem napojów gazowanych dwutlenek węgla służy do czyszczenia przemysłowego, a pierwsza Airthena będzie karmić pomidory hydroponiczne. Niektóre z tych CO 2 jest wytwarzane przez drożdże w procesie produkcji piwa, a niektóre obecnie zbierane z elektrowni lub fabrycznych amoniak odpadów. Jednak w Australii niektóre są celowo wydobywane lub z miejscowego spalania metanu, co powoduje jego uwolnienie do atmosfery po spożyciu napojów szkodliwych dla planety.
Co więcej, Thornton powiedział IFLScience, nawet jeśli wychwytuje się węgiel, który i tak zostałby uwolniony, „w transporcie jest dużo energii”, co jest szczególnie dużym problemem w krajach rozproszonych, takich jak Australia, w których wychwytywanie na dużą skalę występuje tylko w kilku przypadkach. strony. Problemy te dotknęły znacznie mniejszych użytkowników CO 2, takich jak minibrowary niż duże. Rejestrując dwie tony rocznie bez potrzeby zajmowania dużo miejsca, Airthena dobrze pasowała na ten rynek.
„Ponieważ do pracy wymaga tylko powietrza i energii elektrycznej, Airthena oferuje opłacalną, wydajną i przyjazną dla środowiska opcję recyklingu CO 2 do wykorzystania na miejscu, na żądanie”, powiedział Thornton w oświadczeniu .
Chociaż jest to lepsze dla środowiska niż spożywanie napojów wytwarzanych z dwutlenku węgla z innych źródeł, Thornton z łatwością przyznaje, że klienci wydychają gaz, zamiast go sekwestrować. Piwo wytworzone w ten sposób nie wpływa bezpośrednio na środowisko w porównaniu do picia wody z kranu.
Jednak efekty pośrednie są czymś innym. Początkowo drogie nowe technologie potrzebują niszy, aby zacząć. Kiedy już znajdą taki - jak panele słoneczne na satelitach lub telefony komórkowe dla maklerów giełdowych z początku lat 90. - lepsza produkcja i ekonomia skali obniżają koszty, dopóki szersze zastosowania nie staną się opłacalne.
Jeśli oszczędności transportowe przekonają niektórych browarów do zainstalowania Airtheny, może to być punkt wejścia, którego potrzebuje technologia. Inni użytkownicy CO 2 , na przykład puby, które używają gazu, aby zmusić piwo z beczki do bicia, są często jeszcze bardziej odległe. Pewnego dnia bardziej zaawansowana Airthena może sprawić, że usuwanie dwutlenku węgla z atmosfery na dużą skalę stanie się opłacalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami