czwartek, 21 maja 2020

Ratujmy środowisko! Wcinajmy robaczki!


Nowy projekt polityki UE ogłoszony w zeszłym tygodniu wzywa do szerokiej promocji „białek na bazie owadów” jako zamiennika produktów pochodzenia od zwierząt hodowlanych.

Komisja Europejska ogłosiła strategię „ Farm to Fork” (F2F) , promując ją jako „sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska” program, który będzie koncentrował się na „zwiększeniu dostępności i źródeł alternatywnych białek, takich jak rośliny, drobnoustroje, zwierzęta morskie i owady białka i substytuty mięsa ”.

W projekcie zauważono, że program „nie nastąpi bez zmiany diety ludzi”.

„Przejście na dietę opartą na roślinach z mniejszą ilością czerwonego i przetworzonego mięsa oraz większą ilością owoców i warzyw zmniejszy nie tylko ryzyko chorób zagrażających życiu, ale także wpływ systemu żywności na środowisko”, twierdzi strategia ujawniona w środę .

„Obecnie UE jest w dużym stopniu uzależniona od importu pasz, ale zakłócenia w ciągu ostatnich kilku miesięcy od wybuchu koronawirusa sprawiły, że coraz bardziej widać, że musimy dążyć do uczynienia naszego rolnictwa bardziej samowystarczalnym” - Jak zostało podkreślone na konferencji prasowej.

UE kontynuuje ideę jedzenia robaków, a jej Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zatwierdził sprzedaż robaków jako „nowej żywności” na początku tego roku, co oznacza, że ​​do końca roku prawdopodobnie zostaną one masowo wyprodukowane do spożycia przez ludzi na całym kontynencie. rok.





1 komentarz:

  1. Niektóre sklepy sprzedają już w Polsce pieczone świerszcze.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami

- See more at: http://pomocnicy.blogspot.com/2013/04/jak-dodac-informacje-o-ciasteczkach-do.html#sthash.uAMCuvtT.dpuf