Nowy projekt polityki UE ogłoszony w zeszłym tygodniu wzywa do szerokiej promocji „białek na bazie owadów” jako zamiennika produktów pochodzenia od zwierząt hodowlanych.
Komisja Europejska ogłosiła strategię „ Farm to Fork” (F2F) , promując ją jako „sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska” program, który będzie koncentrował się na „zwiększeniu dostępności i źródeł alternatywnych białek, takich jak rośliny, drobnoustroje, zwierzęta morskie i owady białka i substytuty mięsa ”.
W projekcie zauważono, że program „nie nastąpi bez zmiany diety ludzi”.
„Przejście na dietę opartą na roślinach z mniejszą ilością czerwonego i przetworzonego mięsa oraz większą ilością owoców i warzyw zmniejszy nie tylko ryzyko chorób zagrażających życiu, ale także wpływ systemu żywności na środowisko”, twierdzi strategia ujawniona w środę .
„Obecnie UE jest w dużym stopniu uzależniona od importu pasz, ale zakłócenia w ciągu ostatnich kilku miesięcy od wybuchu koronawirusa sprawiły, że coraz bardziej widać, że musimy dążyć do uczynienia naszego rolnictwa bardziej samowystarczalnym” - Jak zostało podkreślone na konferencji prasowej.
UE kontynuuje ideę jedzenia robaków, a jej Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zatwierdził sprzedaż robaków jako „nowej żywności” na początku tego roku, co oznacza, że do końca roku prawdopodobnie zostaną one masowo wyprodukowane do spożycia przez ludzi na całym kontynencie. rok.
Niektóre sklepy sprzedają już w Polsce pieczone świerszcze.
OdpowiedzUsuń